Aranan
Sık Kullanılanlara Ekle Sık Kullanılanlara Ekle
Giriş Sayfası Yap Giriş Sayfası Yap
Menü





 
Honamlı Yerleşim Yerleri\Taşağıl Beldesi
Taşağıl Beldesi
 
Antalya ili Manavgat ilçesine bağlı bir beldedir.Özellikle Kaymaz ve Karaevli mahallelerinde honamlılar oturmaktadır.
 
TAŞAĞIL’IN TARİHÇESİ
Taşağıl, Antik Çağlarda Pamphylia Bölgesi içerisinde yer almakta idi. Bu dönemde Aspendos ile Side’yi birbirine bağlayan yol Taşağıl üzerinden geçmekte ve Kargı Han’a ulaşmakta.,buradan da At İzi mevkiinde Side-Erymna(Ormana) yolu ile birleşmekte idi. Kısaca,Taşağıl Antik Çağlarda kurulu olmasa da o dönemde ki şehir devletleri olan Perge, Aspendos, Selge ve Side’nin ulaşım yolu üzerinde bulunan bir bölge idi.
Başbakanlık arşivlerinde (1520-21 M tarihli,107 numaralı kayıtlı defter) Alanya Sancak Bey’i Abdüssamet Bey’in has’ları belirtilirken Manavgat ve Güvercinlik  ihtisabı’ndan 3000 akçe toplandığı belirtilmektedir. Bu, Taşağıl’da ilk yerleşimin 1500’ lü yıllarda Güvercinlik mevkiinde olduğunu göstermektedir. Aynı kayıtta, Beldemiz Kızıldağ Köyünün de Alanya Sancak Beyliği Has’ları arasında olduğu belirtilmektedir.
1873 yılında Konya Salnamesi Alanya ve Manavgat Nahiyeleri ve köylerinde yapılan nüfus sayımında Taşağıl’ın Taş Ahır olarak sayımının yapıldığı, 32 ev ve nüfusunun da 81 olduğu belirtilmektedir. Bu da Taşağıl’ın 1873 yılından önce kurulduğu ve o zaman ki adının da Taş Ahır olduğunu göstermektedir.
Konya vilayeti 1896 yılında Antalya, Elmalı, Alanya, Akseki ve Kaş olmak üzere 5 sancağa ayrılmıştır. 1923 yılında Cumhuriyetin kurulması ile de Antalya Sancağı Vilayet yapılarak Antalya, Akseki, Alanya, Finike, Elmalı, Kaş(Andifli), Korkuteli(İstanoz), Gündoğmuş (Eksere), Manavgat ve Serik olmak üzere 10 kaza’ya ayrılmıştır. Manavgat kazasının da Merkez, Köşk Konak ve Taşağıl olmak üzere 3 nahiye’ye ayrıldığı görülmektedir.
Cumhuriyet döneminde Taşağıl’da ilk Nüfus Sayımı l940 yılında  yapılmıştır. Bu tarihte Taşağıl  Kayıtlara Taşağıl Bucağı olarak geçmiş ve Bucak Merkezi Nüfusu da 973 olarak sayılmıştır. 1940 yılında Taşağıl’a 15 köy bağlı idi.
Taşağıl bu gün yaklaşık 5000 nüfuslu, daha çok tarıma dayalı, kısmen de Ticaret ve Turizmden istifade eden ekonomik yapısı olan bir beldedir.
 

TAŞAĞIL BELDESİNİN COĞRAFİ YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Taşağıl Beldesi Antalya Merkezine 49 Km. en yakın ilçe Manavgat’a 25 Km. Serik ilçesine 11 Km.’de mesafede kurulmuştur. Beldenin güney girişi olan Antalya Alanya Karayolundan itibaren  başlamaktadır. Beldenin yaklaşık sınırı 4800 Hektar büyüklüğündedir. Mücavir alan sınırları ise 900 Hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Toros dağının eteğinde başlayıp aşağıya doğru düzlük bir ova halinde bulunan Beldenin ortalama rakımı 60 metredir. Şu anda belde sınırlarında Doğuda Kızıldağ, Beydiğin, Çardak ve Hocalar Köyü, Batıda Çakış Köyü, Kuzeyde Sağırin Köyü, Güneyde ise Gündoğdu Beldesi,  Bereket ve Büklüce Köyleri ile cevrilidir.

Belde tipik bir Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak kışları da ılık ve yağışlıdır. Beldemiz Köprüçayı havzasında bulunmakta ve Köprüçayının sulaması ile çok verimli toprakları mevcuttur. Bu nedenle Akdeniz iklimine has Turunçgiller ve Seracılık hakim tarım alanını kapsamaktadır. Bunun yanı sıra Pamuk, Bahçecilik ve tahıla yönelik tarımsal faaliyetler de sürdürülmektedir. Yörenin her türlü sebze yetiştiriciliği dışında zeytinciliği de oldukça önem arz etmektedir.

Taşağıl Orman alanları bakımından Türkiye’nin en yüksek üretim yapılan yerlerinden olup, yayla köylerinde Ormancılık sektörü çok önemli yer tutmaktadır.
 

TAŞAĞIL MERKEZİ VE BAĞLI KÖYLERİN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ

Ulaşım itibarı ile ekonominin en etkili olan şehir ile bağı sağlayacak Antalya- Alanya Karayolu beldenin içinden geçmektedir, Antalya – Konya yolunu kısaltacak olan, Antalya – Konya yolu projesi yapılarak, ihale edilmiş olup inşaatına başlanacaktır.

Beldenin içerisinde hali hazırda, Bir Lise, Bir İlköğretim Okulu, Çeşitli Kooperatifler, Pazar yeri, Birlikler, Küçük sanayi dükkanları, Turizm tesisleri, Türkiye çapında özelliği bulunan Süral Su ve yan ürünleri fabrikası, Belde merkezindeki çeşitli küçük esnaf, Hazır Beton Tesisleri ve 2 Zeytinyağı fabrikasının bulunması beldede hem nüfus yoğunluğunu artırmakta hem de ekonomik merkez olmasını sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra Dünyaca bilinen Köprülü Kanyon Rafting Alanı ve diğer tarihi bölgelerle turizm acısından da önemli bir potansiyele sahiptir.

Yaz dönemlerinde turizm acısından yaklaşık her gün 5000’e yakın ziyaretçinin beldemizden geçmesi ekonomik acıdan canlılığı ve halkın istihdamını artırmaktadır.

Beldemizin ekonomisinin sadece bunlardan ibaret olmadığı merkezlilik özelliğinin dışında gerek tarım acısından;  Narenciye çiftlikleri, Sera çiftlikleri, Tarla sebzeciliği, Fidan ve tohumculuk yayla köylerinde hububat ekimi ve Kekikçilik, Hayvancılık, Mandıracılık ve bunlara ilişkin yeni ve çağın şartlarına uygun tesisler ile ekonomik açıdan son derece büyüktür.

Beldemiz Toros dağlarının eteklerinden başlamak üzere aşağıda büyük bir ova ile çok verimli topraklara sahiptir.

Halkımız tarım ve hayvancılık yanı sıra Türkiye çapında orman envalinden en yüksek düzeyde faydalanmakta. Dolayısı ile ormancılık sektöründe bu bölgenin en büyük potansiyeline sahiptir. Hatta, Türkiye çapında en fazla Orman ürünleri üretimi yapılan bölge konumundadır. Bir Orman İşletme Müdürlüğü ve buna bağlı 5 İşletme Şefliği bir Milli Parklar Şefliği ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bu kadar önemli ekonomik yapıya sahip bir belde olarak halkımız Akdeniz yöresinin tüm özelliklerini taşıyan yozlaşmamış bir kültüre sahip olup yaşantısını bu çerçevede sürdürmektedir.

Taşağıl Beldesi merkezi yapısı ekonomik acıdan güçlü kaynakları ve kaliteli kültürü olan bir beldedir.

Beldemizde hali hazır faaliyette olan 7 fabrika olup bir adette yapım aşamasındadır.

2 Tarım Kredi kooperatifi, 11 adet taşıyıcılar kooperatifi, 4 adet tarım üretim ve hayvancılık kooperatifi, 1 adet sulama birliği, 1 adet turizm altyapı birliği, 1 toptancı sebze hali , 1 açık Pazar, çok sayıda küçük esnaf ve sanatkar bulunmaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük Golf Alanı ve Konaklama Tesisi Beldemizde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Beldemizde genellikle yabancılara yönelik konut inşaatları yapılmaktadır. Yapılan konutlar ağırlık olarak İngiliz, Alman ve Hollanda vatandaşlarına satılmaktadır. Bu da Beldemiz için ekonomi, kültür ve gelişim bakımından önemli bir kaynaktır.

 TAŞAĞIL BELDESİNİN TURİZM AÇISINDAN ÖNEMİ 

Beldemiz turizm acısından bulunduğu konum itibari ile gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile turizmin önemli ölçüde bulunduğu bir yerdedir.

Ulaşım acısından Antalya’dan, Alanya’ya kadar çok yönlü turistik alanların bulunduğu ve turistin yol güzergahı üzerinde bulunan beldemiz 20.000 kişilik bir yerleşim alanı kalıntıları bulunan Selge ören yerine, Kargıhan harabelerine tarihi eser olarak sahiptir. Bu eserler turistler tarafından ilgi ile gezilmekte ve turizm acısından yöremize büyük katkılar sağlamaktadır.

Beldemizin doğal güzellikleri de turistlerin ziyaret cazibesini arttırmaktadır. Köprülü Kanyon Rafting alanı turistlerin ilgi duyduğu önemli yerlerdendir.

Gerek ulaşım acısından gerekse doğal ve tarihi güzellikler acısından turizmin merkezi olmaya aday bir beldedir. Bu da beldemizin turizm acısından hem ekonomik hem kültürel ve hem de Dünya tarafından tanınmasına olanak sağlamaktadır.

Bundan başka, Beldemiz hudutları içerisinde Türkiye’nin en büyük Golf alanı ve konaklama alanı projesi gerekli işlemler tamamlanarak kısa sürede bitirilecek ve turizm yönünden bu da beldemize büyük bir katkı sağlayacaktır.

TAŞAĞIL BELDESİNİN SOSYAL DURUM VE ETNİK YAPISI

Taşağıl beldesinin insanları genellikle orta halli olup ekonomik yönden iyi durumda sayılırlar.

Halk genellikle tarımla uğraşan çiftçilerden oluşmakla birlikte çevrede bulunan otellerde de çalışmaktadırlar.

Belde halkı genellikle Yörük ve yerli manavlardan oluşmaktadır. Okuma yazma oranı yüksektir. Son yıllarda Üniversite öğrenimi görmüş kişi sayısı artmaktadır.

Yaşam olarak sağlıklı olup, yöresel hastalık taşımamaktadır. Anadolu insanı özelliği ve misafirperverliği ile dikkat çeken Akdeniz ülkesine has sıcakkanlı insanlardır. Sosyal yaşam standartları seviyesinde sürdürmektedirler. Kültürlerinden genellikle köy yöresinde yaşayan halk uzaklaşmamış ve yaşamlarını bu doğrultuda sürdürmektedirler.

Belde ve köylerimizden Yüksek okul bitirerek önemli mevkilerde bulunan kişilere sıkça rastlanmaktadır.
http://www.tasagil.bel.tr

Listeye Geri Dön

Honamlı Yerleşim Yerleri  Kategorisindeki Diğer Yazılar
Akkeçili Köyü
Cankurtaran Köyü
Çalkaya Beldesi
Çakış Köyü
Çolaklı Beldesi
Gedikli Köyü
Gökpınar Beldesi
Karaçalı
Örnekköy
Taşağıl Beldesi



Duyurular
Sevindiklerimiz & Üzüldüklerimiz
Ulusal Haberler
Anket
Henüz anket eklenmemiş.
Kullanıcı Girişi
 Email :  
 Şifre   :
Yeni Üye | Şifremi Unuttum



 
Faaliyet Takvimi (Ekim)
# Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
40       1
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031     

Nöbetçi Eczaneler

Antalya'da Hava
Isparta'da Hava
Honamlı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği honamli@honamliyorukleri.org.tr - WebMail