Aranan
Sık Kullanılanlara Ekle Sık Kullanılanlara Ekle
Giriş Sayfası Yap Giriş Sayfası Yap
Menü





 
Honamlılar\Honamlı kimdir?
Honamlı kimdir?
 
  HONAMLILAR          
              Honamlı Yörükleri ‘nin soyu Orta Asya’ya Oğuzlara uzanmaktadır. Oğuzların iki kolundan biri olan Bozoklara mensupturlar.Bozokların Avşarlar bölümündendir. Avşarların da Honamlı (Honanamlı) dalındandırlar.
              Oğuzlar=Türkmenler=Yörükler
               Bozoklar
               Avşarlar
               Honamlılar
            Honamlı adının kökeni hakkında farklı fikirler ileri sürülmektedir. Ali Tanyıldız’ın "Orta Asya'dan Gedikli Köyüne Honamlı Yörükleri" adlı kitabında Honamlı adı ile ilgili iki görüş dikkatleri çekmektedir. Birincisi: “Bu Yörükler bir yerden göçüp başka bir yere konduklarında yani konalga yerine vardıklarında erkekler hemen bir araya gelip atış yarışı yaparlar. Komşularda “Hun yapılı şeyler geldi yine atışa başladılar” veya “Hun-namlıların sesi gelmeye başladı” diye konuşmaya başlarlar. Honamlı adı buradan gelmektedir.
            İkincisi görüş ise: Türkler Anadolu’ya gelirlerken, o zamanlar adları Honamlı değilse bile, Honamlı adını alacak grup yol üzerinde bir savaşa rastlar. Zayıf olan tarafa yardım eder ve savaşı kazanırlar. Savaştan sonra Bey kendilerine yardım edenlerin kim olduğunu sorar. Yardımcıları “Ho güzel beydi” diye namlı birini gösterirler. Sonrasında o beye Güzelbeyli yada Honamlı denmiştir” diye naklediliyor. Ancak kitapta da belirtildiği üzere birinci görüşte Hun namlı denilebilmesi için Türkiye’de Hunların tanınması gerekir ki, bu zayıf bir ihtimaldir. İkinci görüş ise yoruma açıktır.
            Araştırmamız sırasında görüştüğümüz kişilerin Honamlı adı ile ilgili öne sürdükleri fikirlere baktığımızda;
            -Honamlı: Hun namlı, Hun diyarından gelen ilk Yörük aşireti olduğu için bu adı almıştır.
            - Honamlı: Bazı kitaplarda Ho namlı diye geçer, “Ho” Türkçe ama “Nam” Türkçe olmayan bir sözcük. Bu sözün ilk kaynağının “Ho” yani sığırla ilgili olduğunu düşünülüyor. Birde adını Çin’in kuzey sınırında bulunan Honan yurdu denen bölgeden almış olabileceği düşünülmektedir .
                       Masateke Matsubara’nın 1980 yılında yaptığı çalışmada verdiği bilgiye göre; Honamlı aşireti Horasandan gelmiştir. Gelenlerin büyük bir çoğunluğu Adana, Antalya, Isparta ve Konya illerine yerleşmişlerdir. Bir kısmı hala göçebe hayatını sürdürmektedir. Ancak günümüzde birçoğu yerleşmiş durumdadır. Görüştüğümüz kişilerde Orta Asya’dan kuraklık sebebi ile göçüp gelindiğini bir kısmının Adana’da kaldığını bir kısmının da Aydın’a gittiğini, oradan beyliklere, obalara ayrıldıklarını söylediler. Altı oğlan altı oymak olmuş, her biri kuvvetlenmiş çoğalmış bunlar bir yere sığamayınca da dağılmışlardır.
            Honamlı aşireti dokuz mahalleden oluşmaktadır.
            M.Eröz’ün Yörükler kitabında Konya Yunak köyünden edindiği bilgilere göre Honamlı mahalleleri.
            1- Çoşlu mahallesi 2- Ötgünlü 3- Telliler 4- Elekli 5- Karaevli 6- Recepli
7- Hacımahmudlu 8-Bekmezci 9-Garsavurdanlı olarak belirtilir.
            M.Matsubara’nın çalışmasında;  
            1- Elekli 2-Hacı İbrahimli 3-Hacı Mehmetli 4-Karsavurdanlı 5-Kötekli
6-Çoşlu  olduğunu ifade eder ve henüz adını saptayamadığı diğer mahallelerle
birlikte yedi veya dokuz mahalleden oluştuğunu belirtir.        
            Bizim araştırmamız sırasında öğrendiğimiz kadarıyla Honamlı aşiretinin 9 mahallesi; 1- Çoşlu 2- Ötgünlü (Hacı İbrahimli ve Hacı Mehmetli) 3- Telliler 4- Elekli (Hacı Celilli de denir) 5- Karaevli 6-Recepli 7-Karsavurdanlı 8- Eskiler obası 9-Hacı Abdilli (Mehmet Akkın dokuzuncu mahallenin “Aksığırlı” olduğunu söylerken Gediklideki Basır soyadlıların, M. Eröz’de geçen “Pekmezci ve Hacı Mahmutlu” mahallelerine bağlı olduğunu vurgular).
            Yörükler merkezlerden uzak yerlerde yaşadıkları için çoğu zaman dini nikah kıyarlar. Bu yüzden de çocuklarını nüfusa kaydederlerken ya da ölen birini bildirirlerken sorunlar yaşarlardı. Bu sebeple de 70 sene öncesine kadar Yörüklerin içinde seyyar muhtarlık sistemi kurulmuştur. Böylece Yörükler her nerede doğarlarsa doğsunlar nüfuslarına bağlı oldukları muhtarlık yazılmıştır. Yani bir Honamlı Sütçüler Yeşilyurt köyünde dünyaya gelmiş olsa bile nüfusunda Antalya-Serik-Ötgünlü yazılırdı. Çünkü Honamlılar Antalya’da Ötgünlü’ye kayıtlıydılar. Ötgünlü'nün iyi silah atan anlamına geldiği söylenir. Bir kısmı da Antalya Serik (eski adıyla Kökez)’e bağlıdır. Sonraki yıllarda mahalleler birbirlerinden ayrılmış ve herkes yavaş yavaş iskan olmuştur.
            Hacı Mehmetli çok dağılmayarak Antalya tarafını tercih edip yerleşmiştir. Yayla olarak da Akşehir Deveboynu yaylasına gitmişlerdir.
            Receplinin bir kısmı Konya ovasına, bir kısmı da Yunak köyüne yerleşmiştir.
            Hacıibrahim Yörüklerinin bir kısmı Aydın tarafında, bir kısmı Ankara- Polatlı-Yağcıoğlu köyünde, bir kısmı da Antalya’da Abdurahmanlar beldesi ile Gebiz Aksaz mahallesinde otururlar. Yaylaya Akşehir Deveboynuna çıkarlar.
            Eskiler obası Antalya’da kalmıştır.
            Ötgünlü’lerin yoğun olduğu yerler Taşağıl, Kaymaz, Ötgünlü deresidir Buralarda otururlar ve yaylaya Akşehir Doğanhisar’a çıkarlar.
           Çoşlu Yörükleri Honamlı aşiretinin bir mahallesidir. Çoşlu Yörükleri kışın Antalya’nın Asikaraman köyündeki (yeni adı Yeşilkaraman’dır) ormanlarda otururlar. Mayıs ayında Isparta ilinin Anamas yaylasına göçerler. Bu göç yoluna “Çandır yolu” derler. Yol boyunca konalgalar olur. Yaylada iki ay kalıp, Temmuz sonunda ya da Ağustos başında Anamas yaylası eteğinde bulunan bir köye göçerler. Bu göç olayı “güzle” olarak adlandırılır. Burada bir-iki ay oturup sürü otlatılır. Ekimde tekrar Antalya’ya inerler. Bu nedenle Çoşlu Yörüklerinde bir yılın (kışla, yayla, güzle) diye üç mevsime bölündüğünü görmekteyiz”. Göçler ve göç yolları hakkındaki bilgilere ileride ayrıntılı olarak değinilecektir.
            Karsavurdanlı (Adı Güzelli) Manavgat-Hocalı ve Belen mahallesine yerleşim çoğunlukla 1960’larda olmuştur. Ancak bunlar arasında halen daha yarı göçebe hayat yaşayıp, Ketenlik yaylasına çıkanlar vardır.
            Karaevliler Antalya civarında otururlar. Honamlılar Anadolu’da, Aydın’da, Adana’da, Amasya’da Maraş’ta, Hatay Dörtyol’da, Konya ‘da Doğanhisar, Akşehir, Seydişehir ve Beyşehir’de yaşarlar.
            Honamlıların bir kısmı ise Sütçüler Yeşilyurt köyüne yerleşmişlerdir. Ev inşasına 1951’lerde başlamışlardır, öncesinde kara çadırlarda duruyorlardı. Yayla olarak da Gökdere, Diresgene(Yuvalı) köylerine gidiyorlardı .
            Sütçüler- Yeşilyurt köyünde oturan Honamlıların nüfusu 1935’lerde Eğirdir’e bağlı Sofular köyüne nakledilmiştir. Sofular’dan sonra 1952 yılından beri Sütçüler Yeşilyurt’a bağlıdır. Honamlıların bir kısmı devletten iskan edilmeyi istemişlerdir. Bu kararı almalarında çadır hayatı yaşıyor olmaları ve orman kanunları gelince hayvancılık yapamamalarının da etkisi olmuştur. Devlette Honamlıların bir kısmını Konya-Yunak kazasına iskan etmiştir. Ancak arazi tam sınırda olunca Ankara-Polatlı- Yağcıoğlu köyünde nüfusa geçmişlerdir. 1964’te Yeşilyurt köyünden de gidenler olmuştur.  
 
Honamlıların Bulunduğu Köyler:
Isparta:  Şarkikaraağaç - Gedikli, Senirkent - Akkeçili , Sütçüler- Yeşilyurt köyleri.
Konya: Yunak - Honamlı (Gökpınar çiftliği) - Çayırbaşı -*Sevinçköy köyleri.
Konya: Akşehir - Cankurtaran - Kundul - Saray - Değirmen - *Ulupınar -*Yeniköy
Konya: Çeltik - *Gökpınar kasabası
Konya: Çumra - *Dinlendik köyü
Konya: Kadınhanı - *Saçıkara - *Örnekköy (Alibey yaylası) köyleri.
Konya: Sarayönü - *Koyunlu - Kuyuluzebir köyleri.
Konya: Tuzlukçu - *Kundullu köyü.
Ankara:  Polatlı - Yağcıoğlu köyü - Yenisanayi mah. civarı
Antalya: Manavgat - Kaymaz - Çakış -Talaş (Ötgünlü) - Bereket - Nigit ve Hocalar,
                                   Taşağıl - Kaymaz köyleri ve Ötgünlü yurdu.
Antalya: Çalkaya (Mandırlar) Pınaralan Mah., Kemerağzı , Karaçalı ,Kurşunlu köyleri
Antalya: Serik - Yenimahalle ve Akçaalan Mah.          
Antalya: Döşemealtı, Yağca, Konyaaltı Sarısu Mah.
Adana: Ceyhan - Başdeğirmen köyü - Toprakkale cami mah. 
KAYNAK: Ayşe Hilal TUZTAŞ’ın “Günümüzde Isparta’da Yaşayan Yörüklerin Siyasi ve Kültür Tarihleri” adlı Yüksek Lisans Tezinden alınmıştır.
Listeye Geri Dön

Honamlılar  Kategorisindeki Diğer Yazılar
Honamlı Keçisi
Honamlı kimdir?

Yorumlar
Halep
Bana derebeyimiz anlatmıştı. Antalya ilinden 300 çadır ile çıktıklarını Aydın İline geldiklerini ne kadar vahim ki burada müslüman yok diyerek ısparta konya adana güzergahından halep e gitttikleri burada bir savaşın olduğunu ve 150 çadır kaldıklarını daha sonra adana iline geldiklerini kaşoba köyünde konakladıklarını ve o zaman ince hastalıktan büyüklerinin öldüğünü emanet olarak çocuk yaşta öksüz bu köyde kaldıklarını beyan etmişti.
Ahmet ÜNSAL 1.2.2018 10:02:12

Honamlı Aşireti ile İlgili Bir Harita
Adana İli Çukurova İlçesi Kaşoba Köyü nüfusuna kayıtlı olup halen Seyhan İlçesi Mithatpaşa Mahallesinde ikamet ederiz. Üyelerle görüşerek hali hazırda bir harita çalışması yapılması gerekir.
Ahmet ÜNSAL 1.2.2018 09:55:47

Teorimdir 3
bu benim okuduklarımdan ve Kayı Boyunun göç yolunu incelemem, Horasan vilayetinden olan göçleri incelememden dolayı ulaştığım naçizane bir çıkarımdır, sadece benim fikrimdir. Saygılarımla.
Hüseyin Uzun 6.12.2017 12:27:36

Teorimdir 2
ilk olarak geldikleri ve o gün de adı "Sarab-e Honam" olan bölgede bulundukları için kendilerine diğer Kayı unsurlarınca Honamlı adının verildiğini düşünüyorum. Zira bugün de Sarabe Honam isimli yere yakın bölgelerde halen Türk olduğunu söyleyen ve İranlılarca Azeri diye tanımlanan insanlar halen yaşıyor. Yukarıdaki linkte Honamlı adının nereden geldiği ile ilgili çeşitli teoriler var ama bu da benim naçizane görüşüm.
Hüseyin Uzun 6.12.2017 12:26:23

Teorimdir.
bi konu daha dile getirmek istedim. Şöyle ki: Ben Honamlıların Orta Asya'dan Kayı Boyu ile birlikte ancak önden giderek ilk göç eden grup olduğunu (ki olsa olsa 20-30 bilemedin 50 çadırlı bir aile olabilir), bugün İran sınırları içinde bulunan ve bugün de adı "Sarab-e Honam" olan bölgeye geldiklerini, Kayı boyu'nun kalabalık unsuruna daha sonra dahil olduklarını düşünüyorum.
Hüseyin Uzun 6.12.2017 12:25:22

Güzel bir araştırma yazısı olmuş
Yüksek Lisans Tezini hazırlayan Ayşe Hilal Hanım'a, diğer araştırma yapan güzide insanlara ve bu siteyi kuran ilgililere teşekkürler. Antalya Aksu Mandırlar Pınaralann (Honamlı olarak bilinen mahalle) Mahallesinden saygılarla. (Not. Çalkaya Belediyesi artık resmi olarak bulunmuyor. Büyükşehir Kanunu ile Aksu, Çalkaya ve Pınarlı Belediyeleri tek çatı aldında birleştirilerek yalnız Aksu Belediyesi adıyla Antalya Büyükşehir merkez ilçelerine dahil edildi)
Hüseyin Uzun 29.9.2017 15:45:52

Tüm Honamlılara selam olsun.
Ben Hatay Dörtyoldan Abdulkadir ÖZDEN tüm Honamlı yörüklerine hayırlı Ramazanlar diler, yaklaşan Ramazan Bayramına tüm İslam aleminin barış ve huzur içinde girmesini dilerim...
yasin özden 5.7.2015 16:15:28

LİSTEYE EKLEYİN
Osmaniye ili Sakızgediği (Alahanlı) Köyü de honamlıdır listeye eklerseniz sevinirim.
ZEKERİYA YILMAZ 18.10.2014 14:55:54

Listeyi genişletelim
Gaziantep-İslahiye Kahramanmaraş-Türkoğlu
İSMAİL UZKAR 20.7.2013 19:27:43

bütün yörüklere selam olsun
iyi geceler ben de hatay dörtyol yeniköyden honamlı yörüklerindenim bahsi geçen ketenlik yaylasını ve yunak, çeltik, honamlı köylerini hep duymuştum. çok güzel bir araştırma olmuş. antalya serik, konya adana hep dolaşmış bizim atalar. Antalyadan gelip paşa soyundan olan var mı. Süleyman paşa torunu var mı aranızda?
yasin özden 2.12.2011 23:26:11

antalya/korkuteli-yeşilyayla(andıya)
arkadaslar öncelikle herkeze selam bende antalyanın korkuteli ilçesine baglı yeşilyayla eski adıyla(andıya)köyundenim orada yetişip buyudum bende bi honamlı yörüğü olmakla birlikte antalyadaki yörüklerin yerleşim bölgelerıne bu bilgiyide eklemenizi tavsiye ederım.
abdi kara 25.7.2011 15:33:48

Honamlı Yörüğüyüz
Ben Çumra Dinlendikliyim.Güzel bir site olmuş elinize sağlık :))
Ahmet Veli Kürşat ÇOBAN 5.6.2011 00:23:30

HONAMLILAR ADANA KOZAN DA DA YERLEŞMİŞ DURUMDA
BENİM BÜYÜKBABAMIN BABASI YUSUF IŞIK TA GÖKPINAR KÖYÜ KURULURKAN 1950 Lİ YILLARDA ORDA İMİŞ HATTA BÜYÜK OĞLU İSMAİL IŞIK YANİ BÜYÜK BABAMIN AĞABEYİ ORDA YAŞAMIŞ BENİM BÜYÜK BABAM İSE HİÇ ORAYA GİTMEMİŞ.ADANA KOZAN AYDIN KÖYÜ YAĞLIÖREN MAHALLESİNDE DE HONAMLI YÖRÜKLERİ BULUNMAKTADIR
MEHMET IŞIK 28.3.2010 13:30:35

Teşekkürler
Ben Konya-Çeltik-Gökpınardaki honamlı yörüklerdenim.Elinize sağlık site güzel olmuş.Tüm yörüklere selamlar.
Ahmet BOLAT 5.2.2010 11:05:07

Ali YATIK KARDEŞE
SLM Evet katıllıyorum Gaziantep ıslahiyedede honamlı var bizde konya çeltik honam köyüne oradan gelip kurmuşuz 1948 yılında yeni adı gökpınar kasabası
Adem YILDIZ 27.1.2010 23:35:54

slm
elinize sağlık güzel olmuş ben Konya/Çeltik/honam köyünden(Gökpınar kasabası)
Adem YILDIZ 27.1.2010 23:33:29

fatih çamlı
tum onamlılara burdan selemlar
fatih çam 20.12.2009 08:09:38

honamlı aşireti
tesekurler ben adana karatas aydınlar köyunden mevlüt çamlım ben honamlı asiretinden olmaktan gururlyun saygılarımı sunarım 20.12.2009
fatih çam 20.12.2009 08:04:29

teşekkürler
ben de bir honamlı yörüğüyüm ısparta senirkent ilçesi akkeçili köyündenim.bu yapılan araştırmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ederim.ben eskişehirden bi öğrenciyim cevremde birçok arkadaşım var zaza kürt laz vs ve ben yörük olmamla gurur duyuyorum.
elif gürdal 28.9.2009 02:47:28

saygılar sevgiler
tüm emeği geçenlere teşekkür eder bütün yörük kardeşlerime işlerinde başarılar sağlık ve afiyetler dilerim gökpınarlı m.ali uçar
mehmet ali uçar 21.6.2009 13:40:02

Yörükler
internette honamlılar ile ilgili arama yaparken sitenizi gördüm. Güzel olmuş, mutlaka dahada geliştireceksinizdir. Ben Gökpınarlıyım. Çalışmalarınızdan dolayı kutluyor başarılarılarınızın devamını diliyorum."""Tüm Honamlılar ve Yörüklere selamlar! """
İSA ÖZDEMİR 19.12.2008 10:30:24

teşekür
Bu özverili çalışmanızdan dolayı teşekur ederim.Bir honamlı olarak gurur duydum.Konya gökpınarlıyım.Bu siteyi daha da geliştireceğinizden eminim.HONAM YÖRÜKLEWRİ LÜTFEN TÜRKİYE VE DÜNYANIN NERESİNDE İSENİZ BURAYA MESAJLARINIZI YAZINIZ.
Hacı Güzel Güleç 19.9.2008 02:10:13

Gaziantep/islahiyede de honamlı var
Öncelikle selamlar sevgiler. Ben Gaziantepin İslahiye ilçesinde doğdum büyüyen bir HONAMLI YÖRÜĞÜYÜM yani GAZİANTEP İSLAHİYEDE de. islahiyenin FEVZİPAŞA beldesinde. Hatay ın KIRIKHAN ilçesinde de Honamlı yörükleri var bundan bilginiz olsun derim. Aynı zamanda nerede honamlı var? a eklemenizi isterim. YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALARADAN DOLAYI KUTLARIM
ALİ YATIK 17.8.2008 13:34:03



Duyurular
Sevindiklerimiz & Üzüldüklerimiz
Ulusal Haberler
Anket
Henüz anket eklenmemiş.
Kullanıcı Girişi
 Email :  
 Şifre   :
Yeni Üye | Şifremi Unuttum



 
Faaliyet Takvimi (Ekim)
# Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
40       1
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031     

Nöbetçi Eczaneler

Antalya'da Hava
Isparta'da Hava
Honamlı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği honamli@honamliyorukleri.org.tr - WebMail