Aranan
Sık Kullanılanlara Ekle Sık Kullanılanlara Ekle
Giriş Sayfası Yap Giriş Sayfası Yap
Menü





 
Haberler\Dev keçi sadece Türkiye'de...
Dev keçi sadece Türkiye'de...
 
Dünyada sadece Türkiye’de bulunan Honamlı keçi türünün araştırılması ve safkan olarak üretilmesine yönelik 2 yıldır yürütülen çalışmalarda, bu keçilerin 130 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilen türleri tespit edildi.
Honamlı keçisinin genetik özellikleri ve kıl keçileriyle farklarının tespiti, safkan ırkların yetiştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, ’Burdur, Antalya ve Konya’da Halk Elindeki Honamlı Keçisi Islah Projesi’ni 2012 yılında başlattı. Projeye Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı, Antalya ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlikleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri katılıyor. 
 
ELİT SÜRÜ YETİŞTİRİLECEK
 
İki yıldır yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren proje yürütücülerinden Veteriner Hekim Yılmaz Gökçağ, birinci aşamada Honamlı keçisi ile kıl keçisinin saflaştırılmasıyla ilgili araştırmalar yapıldığını anlattı. Honamlı ve kıl keçisine ilişkin araştırmaların birlikte yürütüldüğünü belirten Yılmaz Gökçağ, çalışma kapsamında 38’i Honamlı, 37’si kıl keçisi türünde olmak üzere toplam 75 yetiştiricinin projeye dahil edildiğini dile getirdi. 
 
Yaklaşık 5 yıl sürecek projede her iki türün de yüzde 100 safkan ırkının yetiştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Yılmaz Gökçağ, ardından safkanlardan yeni türler üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Gelinen noktada özellikle Honamlı keçisinin safkanlaştırma oranında yüzde 70-80 seviyelerine ulaşıldığına dikkati çeken Yılmaz Gökçağ, yüzde 100’e ulaşan sürülerin ’elit sürü’ olarak değerlendirileceğini aktardı.
 
130 KİLOGRAMA ULAŞANLAR VAR
 
Projenin bir diğer yürütücüsü Ziraat Mühendisi Özgür Savun da yaptıkları araştırmalarda Honamlı keçisinin bin 800 metreye kadar rakıma sahip, sarp kayalıkların olmadığı alanlarda yaşayabildiğini tespit ettiklerini açıkladı. Diğer türlere göre eti daha lezzetli olduğu belirlenen Honamlı türlerinin ağırlıklarının ortalama 65 ile 90 kilogram arasında değiştiğini söyleyen Özgür Savun, arazide yaptıkları tespitlerde 130 kilograma kadar ulaşabilen türler belirlediklerini dile getirdi. Honamlı keçileriyle ilgili literatüre girmiş net bilgiler olmadığını ifade eden Özgür Savun, yılda bir defa doğum yapan bu keçilerin bölgedeki tam popülasyonunun henüz tespit edilemediğini söyledi.
 

Honamlı Keçi Irkı Akdeniz Bölgesinde Toros Dağlarının eteklerinde görülen, Antalya, Konya ve Isparta üçgeni içerisinde sıkça rastlanılan, siyah renkteki bir keçi ırkıdır. Genel olarak Yörükler tarafından yaygın olarak yetiştirilirler.

Büyük oranda, yaşam alanlarında  bulunan fundalıklar, çalılar, orman içindeki mer’alar, anızlar ve nadasa bırakılan tarlalardaki ot­larla, hemen hemen sıfıra yakın masrafla yetiştirilir. Senenin hemen hemen tamamında mer’ada yaşayabilen bir keçi ırkıdır. Bununla beraber, ağız yapılarından dolayı zayıf mer’alardan yeterince  yararlanamaz. Zengin mer’a veya ek yemleme olanağına sahip işletmelerde başarıyla yetiştirilmektedir.

Genelde siyah renkli olarak dünya üzerine gelen bu ırkın bazen rengi Beyaz ya da Kahverengiye dönebilmektedir.

Boynuzları oldukça gelişmiş olan bu ırkın yapısal olarak kıvrılmış bir boynuz yapısı vardır. Kulak çevresinde yay gibi duran bu boynuz yapısı oldukça tehlikeli olabilmektedir.

 

 

 

 

 

Honamlı Keçi Irkı Görünüm Özellikleri

  • Beden çoğunlukla siyahtır. Antalya yöresinde yetiştirilen saf Honamlı keçilerinde alın ve ayaklar beyaz veya kahverengi vücut siyahtır. Bazen kırçıl renkte olanlarına da vardır.
  • Erkekte boynuzlar dişilerden daha iyi gelişmiş kendi ekseni etrafında kıvrılmış, kulak etrafında yay çizerek geriye doğru uçları aşağıya ve öne doğru uzar.
  • İri yapılı, uzun vücut yapısına sahip bir ırktır.
  • Kuyruk, kıl keçi’den daha uzun ve püskül görünümündedir.
  • Kulaklar küçük ve kalındır.
  • Saflık nişanelerinden biri alnındaki boynuzlar arası mesafedir. Bu mesafe 2 parmak (2 cm.) olmalıdır.
  • Dikkat çeken en önemli özelliği kemerli bir burun yapısıdır.
  • Analık yeteneği yüksektir.
  • Özellikle zayıf meraları iyi değerlendiremezler.
  • Gözler belirgin şekilde iri ve canlı renktedir.
  • Bakıcısı ile oynamayı çok severler.

 

 

 

 

Honamlı Keçi Irkı Verim Özellikleri

  • Canlı ağırlığı: Erkek: 70 – 90 kg ; Dişi: 50 – 60 kg
  • Bir batındaki oğlak sayısı: 1.5
  • Oğlak doğum ağırlığı: 3- 4 kg
  • Sütten kesim ağırlığı: 16 kg (90.gün)
  • Süt verimi: 135 – 216 Lt
  • Kıl verimi: 0.5 kg
Listeye Geri Dön

Haberler  Kategorisindeki Diğer Yazılar
12. OLAĞAN GENEL KURULA ÇAĞRI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
EN KOLAY PROJEYE EN KOLAY HİBE
HONAMLI TEKELERİ YARIŞTI
Honamlı Keçisi Irk Olarak tescil edildi.
Honamlı Yörükleri 15. Sindel Yaylası Yörük Şöleni Yapıldı
ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
Atatürk Ölmedi!
Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI



Duyurular
Sevindiklerimiz & Üzüldüklerimiz
Ulusal Haberler
Anket
Henüz anket eklenmemiş.
Kullanıcı Girişi
 Email :  
 Şifre   :
Yeni Üye | Şifremi Unuttum



 
Faaliyet Takvimi (Haziran)
# Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
22    1234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930  

Nöbetçi Eczaneler

Antalya'da Hava
Isparta'da Hava
Honamlı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği honamli@honamliyorukleri.org.tr - WebMail